Siemens NX nedir?

Siemens NX nedir?

Siemens NX nedir

Siemens NX, Unigraphics adlı programın yeni ismidir. Siemens firması tarafından satın alındıktan sonra, ismi NX diye değiştirilmiş olup, 2018 itibariyle en güncel versiyonu NX 12.0’dır. Pratik tasarım yapma imkanları, gelişmiş parametrik tasarım motoru ile mekanik tasarım programları arasında en kuvvetli programlardan birisidir. NX Nastran, içinde sonlu elemanlar çözücüsü olan nastran’ı barındıran harika bir kullanım kolaylığına sahip FEM çözümü sunar.

Siemens NX programı

NX içinde tasarladıklarınızı, yine NX içindeki Nastran çözücüsüne gönderip sonlu elemanlar yöntemi ile meshlediğiniz ve sınır koşullarını belirlediğiniz yapıları, çözdürebilirsiniz. Yapısal analiz ve bilhassa lineer analiz çözümlerinde dediğim kolaylığı fark edeceksiniz. Siemens NX programı, TeamCenter PLM çözümüyle entegre halde mükemmel bir uyumla çalışır, çünkü bu PLM çözümü de Siemens’e aittir.

Team Center
                               Team Center

Gelişmiş yüzey modelleme komutları sayesinde, rakiplerinden sıyrılır ve programın çalışması son derece stabildir. Yüklü datalar ile çalışmanız için PC ya da laptobunuzda 6 gb ram, 2.6 GHz işlemci hızı ve SSD bulundurmanızı öneririm.

NX’te tüm dosyalar .prt uzantısı ile kaydedildikleri için montaj, parça ve resim dosyalarını birbirinden ayırt edebilmeniz için, montajlara SNR, teknik resimlere ise DWG uzantı eklenir. En üst düzeydeki kapsayıcı montajı açabilmek için ise, bu .prt dosyasına top_assembly_projeismi gibi bir isim vererek kaydetmenizi tavsiye ederim. Çoğu CAD programında olduğu gibi bunda da, parçaların kaydedildiği klasörün ismi ve parçaların kendi isimleri Türkçe karakter, orta tire, özel karakter ve boşluk içermemelidir.

NX’te tasarım yaparken environmentlar (ortamlar) arası geçişler son derece kolaydır ve command finder sekmesinden her tür komut, ismi aranılarak bulunabilir. NX’te kinematik analizler yani hareketli simülasyonlar yapmak da son derece kolay ve keyiflidir.

Siemens NX

Montajlarda constraintler atayarak daha sıkı, move component komutu ile ise daha esnek çalışma seçenekleri mevcuttur. Ağırlıklı olarak havacılık ve otomotiv firmalarının kullandığı NX programı, kendini gerçekten geliştirmiş, çok başarılı bir CAD programıdır. Siemens’e özel istek üzerine, kendi ihtiyacınıza uygun olan makroları yazdırıp kullanabilirsiniz, ellerinde hazır makro kütüphanesi de bulunmaktadır zaten firmanın.

Görsel ara yüzü son derece başarılı olan NX programı, Unigraphics’i n satın alınarak çok daha öteye taşınmış hali olan bir parametrik 3 boyutlu tasarım programıdır. İlavaten CAM (computer aided manufacturing) modülü de oldukça gelişmiştir. Program içinde tasarlanan parça, sadece environment değiştirilerek CAM hazırlığı yapılabilir.

NX programı

Diğer programlardan farklı olarak NX’te ‘reference set’ler ile çalışma mantığı bulunmaktadır. Öyle ki, diyelim bir part içinde 50 adet body çizdiniz, ancak teknik resimde sadece 4 tanesinin görünmesini istiyorsunuz, sadece o 4 tanesine reference set atamanız lazımdır, reference set atanmayan bileşenler teknik resimde görünmeyeceklerdir, bir üst montaja çıkınca da görünmezler. Teamcenter ile entegre çalışmasında geliştirme mühendisleri için parçaların release edilmesi, yetki haklarının tanımlanması, dondurulması gibi opsiyonlar oldukça rahat yapılabilmektedir. Cache datanın temizlenebilmesi için tüm datalar kapalı ancak NX arayüzü açık iken, sol boşlukta sağ tık ile clear history yapılarak bu cache datalar silinmelidir.

Parçalara tam, lightweight yüklenme imkanları sunmakla birlikte; assembly load options menüsünden, farklı parçaların farklı montaj klasörlerinden mevcut montaja eklenmesine de imkan tanınmakta ve çoklu klasör çalışma mantığı sunmaktadır. Ray-traced studio ile Siemens NX bünyesine müthiş renderlar alma şansınız da bulunmaktadır, böylece çok gerçekçi görüntüler elde edebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir